Foarte multi oameni nici nu stiu despre existenta acestui tip de competitie, in special in Romania, insa credem ca ar trebui mai multa promovare a acestui sport. Porumbeii au fost de mult in folosul oamenilor, unele surse indicand cresterea lor inca din secolul V i.Hr. Acestia erau folositi fie in scop decorativ, fie pentru celebra comunicare prin mesajele legate de piciorul porumbeilor voiajori.
Categorii de porumbei
- porumbeii de agrement - aici se incadreaza porumbeii ornamentali, ce sunt crescuti pentru penajul lor frumos, pentru corpul lor, pentru coloristica, felul cum le este asezat penajul, porumbei care zboara la inaltimi si care se rotesc in aer, cei jucatori sau cazatori.
- porumbeii de carne - pot fi crescuti si ca cei de ornament, avand de regula o greutate intre 8oo-9oo grame.
- porumbeii voiajori - practic postasii vazduhului.
Sa vorbim despre porumbeii voiajori
Acest tip de porumbel a fost creat prin incrucisarea altor rase, initial salbatice. S-a revazut la porumbeii obtinuti o caracteristica aparte. Odata ce sunt prinsi si mutati la o distanta considerabila fata de punctul initial, locul unde au construit cuibul, acestia revin de fiecare data. Acesta a fost, de fapt, inceputul conversatiilor cu ajutorul porumbeilor voiajori. Sa luam spre exemplu soldatii, care atunci cand aveau de trimis vesti legau un bilet de piciorul unui porumbel, iar acesta se intorcea de locul unde era atasat, acasa. Un porumbel ajungea in acel loc in decurs de cateva ore, spre deosebire de cateva zile cat ii lua unei persoane.
Pe parcursul anilor, incrucisarile au continuat, dorindu-se a se obtine rase mai evoluate, care sa ajunga si mai rapid la cuib si care sa parcurga distante si mai mari, iar orientarea porumbeilor sa fie din ce in ce mai buna. Intr-un final aceste lucruri au dus la crearea sportului columbofil si evident a pasionatilor in acest domeniu.
Despre columbofilie
Toti crescatorii stiu ca porumbeii trebuie sa fie diferentiati de cei ai celorlalti competitori, de aceea cand un porumbel are aproximativ 7 zile, acesta ii va introduce un inel pe picior, ce nu va mai putea fi scos. Federatia columbofila omologheaza aceste inele, iar proprietarul primeste un talon din care reiese ca porumbelul este al lui.
Dupa ce porumbeii se maturizeaza si se obisnuiesc cu crescatoria, incep antrenamentele si concursurile. Se creste treptat distanta de zbor, iar competitorii cronometreaza timpul de intoarcere, printr-un ceas constatator. Evident, fiecare competitor isi doreste ca fiecare porumbel sa revina cat mai rapid la cuib pentru a castiga concursul, insa sunt diversi factori ce pot influenta zborul unui porumbel voiajor.
Daca vrei si tu sa te alaturi lumii columbofile, noi te ajutam cu toate cele necesare pentru a creste porumbei sanatosi si performanti.