Sa vorbim despre coccidioza la porumbei - simptome si tratament

Inca o data subliniem importanta preventiei inainte de orice tratament. Ca si in cazul uman, atentia pe care o acordam sanatatii inseamna un atu, pentru ca putem stopa dezvoltarea diverselor afectiuni.

In randurile ce urmeaza ne propunem sa detaliem despre coccidioza la porumbei simptome si care este abordarea optima.

Mai intai de toate, ce este coccidioza?

Aceasta boala este cauzata de paraziți protozoari din genul Eimeria. Acestia afecteaza mai ales tractul intestinal. In functie de severitatea bolii, vorbim de un tablou al simptomelor care pot sa difere de la caz la caz.

Primele manifestari ale coccidiozei

Apare diareea, acesta fiiind unul din cele mai frecvente simptome. Aceasta se poate agrava pana cand devine persistenta si sangeroasa. Alte simptome ale acestei boli includ:

  • Porumbei slabiti: acestia pierd foarte mult in greutate si au tulburari digestive continue. Slabiciunea lor este un efect colateral, vorbim de o stare generala proasta, insotita adesea si de letargie.
  • Refuzul de a consuma mancare: porumbeii refuza sa mai mai manance, au apetit scazut.
  • Deshidratarea: din nou vorbim de un efect colateral, astfel incat diareea duce rapid la deshidratare. Iar acest lucru poate agrava boala.
  • Penele ingalbenite: sau murdare, din cauza materiilor fecale.

Orice crescator isi va da seama destul de repede de faptul ca porumbeii sai nu mai sunt la fel de vioi. Se retrag, sunt ca si deprimati.

Simptomele urmarite pot duce la diagnostic rapid pus si la alegerea rapida a tratamentului optim.

Tratament coccidioza

In ceea ce priveste tratamentul pentru coccidioza la porumbei schema completa poate include diverse tipuri de produse. Acestea vor stopa manifestarile. Vorbim despre administrarea medicamentelor antiprotozoare. Pot fi recomandate de asemenea ratii de mancare de regim, precum si conditii de igiena strica pentru a limita raspandirea bolii sau aparitia altor afectiuni colaterale.

Gestionarea eficienta a acestei afectiuni duce si la recuperare mai rapida. Asadar, abordarea este multidisciplinara. Implica si separarea pasarilor bolnave de cele sanatoase. Izolati porumbeii afectati si asigurati curatarea zonei unde aceste pasari isi desfasoara activitatea.

Tratamentele vor fi eficiente daca sunt recomandate de medicul veterinar. Nu oferiti la intamplare orice tip de produs, pe baza unei banuieli ca ar fi vorba de aceasta afectiune. Sunt de obicei recomandate sulfamidele sau amprolium. Dozele corecte, precum si durata tratamentului depind de stare pasarilor si numai medicul veterinar va putea recomanda ceva corespunzator.

Pe toata durata tratamentului asigurati-va ca porumbeii au hrana suficienta si apa curata, proaspata la discretie.

Preventie

Poate fi coccidioza prevenita? Mai intai de toate prin masurile corecte de igiena, una riguroasa in crescatorie. A se evita suprapopularea, precum si factorii de stres. O alta masura de preventie este, desigur, vaccinarea. Desi nu se poate spune ca stopeaza evolutia bolii sau la pasarile vaccinate nu putem spune ca nu vor avea risc de infectare, totusi gratie vaccinului formele vor fi mai putin severe si recuperarea mai rapida.

In concluzie, gestionarea acestei boli inseamna o serie de actiuni pe care un crescator ar trebui sa le ia. Consultati medicul veterinar, tineti cont de masurile de preventie si veti reusi sa ajutati porumbeii sa se recupereze rapid.