Ce mananca porumbeii salbatici?

Efectivele de porumbei de care ai grija au un plan nutritional adecvat, gandit corespunzator cu nevoile lor. Tii cont de sfatul columbofililor, poate a celor cu mai multa experienta. Tii cont de starea de sanatate a acestor pasari, de eventuale boli si de planul de preventie, de sezon si cata miscare fizica efectiva fac aceste pasari. De gandesti uneori cat de greu este totul? Cum traiesc porumbeii salbatici in schimb? Ne propunem in randurile ce urmeaza sa detaliem ce presupune hrana porumbeilor salbatici.

Ce mananca porumbeii salbatici te intrebi?

Sunt pasari crescute de timp si natura, isi gasesc singure hrana. Mananca in mod special seminte sau deseuri. Cei hraniti de oameni sunt mai norocosi si vedem cu totii efective de porumbei salbatici prin zone urbane. Nu duc lipsa de hrana pentru ca oamenii au placerea de a-i hrani si o fac in mod constant.

Cu ocazia aceasta incercam sa demontam si niste mituri. Este corect sa le oferim paine? Specialistii ne contrazic, se pare ca acest aliment este daunator pentru sistemul digestiv al porumbeilor. Explicatia este simpla si anume acel acid din paine este distructiv, poate contribui de asemenea la dezvoltarea sindromului aripi de inger. Ce putem insa sa le oferim? Raspunsul corect ar fi seminte si cereale.

Mancarea in functie de sezon

Porumbeii salbatici se descurca sa isi gaseasca hrana, indiferent de sezon. In schimb, cei crescuti de columbofili au un regim special conform nevoilor nutritionale din fiecare sezon si in functie de anumite perioade:

  • Cand sunt la naparlire

In aceasta perioada, cand isi schimba penajul, porumbeii au nevoie de hrana corespunzatoare. Adesea sunt mai letargici, asadar au nevoie de mai multa energie. Acum este timpul oportun pentru amestecul de seminte, oleaginoase, printre care e rapita, floarea-soarelui si canepa. Sursa de proteina pentru porumbei poate fi de asemenea mazarea.

  • In perioada rece

Cand stim ca timpul pentru antrenamente este redus la maxim, cand petrec mai mult timp in interior si tendinta este de a se ingrasa, regimul alimentar trebuie sa fie diferit. Nu sunt necesare amestecurile, insa pasarile trebuie hranite pana la satietate. Pot fi incluse in dieta sursa de proteina si grasimi precum porumbul, unii adauga si ovaz sau orz.

In amestecul de iarna se poate introduce supliment cu mei, grau, canepa.

Reguli de baza in hranirea porumbeilor

Fie ca sunt de strada, salbatici sau nu, in ceea ce priveste hranirea porumbeilor trebuie sa tinem cont de:

  • Volumul stomacal mic, asadar portia de hrana trebuie sa fie mica. Nu supraalimentati.
  • Nu sunt indicate resturile de la masa. Porumbeii au nevoie de hrana pe care o pot macina cu ciocul, altfel riscul este de a se ineca sau de a digera incorect si insuficient hrana.
  • Stiati ca porumbeii trebuie sa manance des si incetul cu incetul?
  • Diversitatea si in cazul lor este buna, este necesar ca sa consume atat alimentele principale, cat si o varietate de minerale si vitamine.

Acestea fiind spuse, ca si in cazul uman, este destul de greu sa fie asimilati toti nutrientii doar din hrana, de aceea suplimentele joaca un rol crucial.