Ce tratamente pentru caile respiratorii au nevoie porumbeii tai?

Porumbeii pot si ei avea diverse probleme de sanatate, de la paraziti intestinali si pana la boli respiratorii. Un punct sensibil, stare lor de bine inseamna si sansa de a putea participa la concursuri ori posibilitatea de a creste efectivele de pasari. Crescatorul va fi extrem de atent la fiecare manifestare a pasarilor si va remarca de indata orice modificare.

In randurile ce urmeaza ne propunem sa detaliem mai multe despre tratament cai respiratorii porumbei. Aceste tipuri de tratamente difera, in functie de cauza problemei. Poate fi vorba despre infectiile bacteriene, cele virale sau fungice ori poate chiar despre alergii.

Sfat: pana la a decide ce tip de tratament pentru afectiunile respiratorii sa administrezi afla parerea avizata, a unui medic veterinar. Ai nevoie de o evaluare corecta a starii de sanatate a porumbeilor tai.

Tipuri de tratamente pentru afectiuni respiratorii la porumbei

In ceea ce priveste tratamentul pentru afectiuni respiratorii vorbim despre:

● Antibiotice

Am discutat si cu alte ocazii aici pe blog despre acestea, uneori sunt un rau necesar. Dar pot fi singurele care salveaza situatia. Acestea sunt prescrise, dacă afectiunea respiratorie in cauza are la baza o cauza bacteriana. Respecta mereu dozajul si administreaza corect tratamentul. Concomitent, vor fi administrate si probiotice.

● Antivirale

In cazuri diverse cand o afectiune este declansata de un virus, tratamentul corect este cel specific cu medicamente antivirale.

● Antifungice

La fel de bine poate fi vorba de o ciuperca, ceea ce inseamna ca tratamentul eficient va fi cel antifungic.

● Tratament simptomatic

In unele cazuri afectiunile respiratorii la porumbei vin la pachet cu tot felul de simptome precum tuse, secretii nazale sau chiar si dificultate de a respira. Este ceva similar cu virozele respiratorii umane. Pot fi prescrise si medicamente care sa combata fiecare simptom in parte, ajutand astfel la ameliorarea starii si la imbunatatirea respiratiei.

In toata perioada de tratament porumbeii afectati vor fi izolati. Vor avea apa la discretie si vor fi rigori de igiena respectate. Este recomandat ca pasarile bolnave sa fie tinute in spatii bine ventilate.

Primele simptome de afectiuni respiratorii la porumbei

Porumbeii afectati vor fi mai apatici, lipsiti de energie. De asemenea, lista de simptome include urmatoarele:

● Respiratie dificila, fie ca este vorba de cea suieratoare, fie ca nu poate respira aproape deloc si sta mereu cu ciocul deschis.
● Stranuta sau tuseste.
● Are secretii nazale: apoase sau purulente, uneori chiar cu sangerare.
● Schimbari de apetit, dar si de comportament.
● Penaj schimbat, se va observa cu ochiul liber ca este dezordonat, ca porumbelul este plictisit.

Fiecare boala a porumbeilor este motiv de ingrijorare, pentru ca ceea ce este aparent banal poate afecta toata familia de porumbei. Unii nu au inca imunitatea formata sau le sunt declansate si alte complicatii. Observati cu atentie cum se manifesta, care sunt simptomele si evolutia. Un diagnostic corect va duce la decizii bune, la alegerea unui tratament pe masura.

Nu uitati, in stocul nostru veti gasi produse cu care puteti preveni unele afectiuni, dar si pe cele cu care puteti trata diverse boli.