Recomandari pentru ingrijirea porumbeilor iarna

Iarna este sezonul capricios, cand temperaturile scazute impun automat o grija in plus, cea a confortului termic. Nu se poate spune ca frigul afecteaza in mod direct, insa ceva schimbari sunt numaidecat. Detaliem in randurile ce urmeaza aspecte de interes pentru orice crescator de porumbei.

Adapostul

Porumbeii nu sunt sensibili la frig, rezista destul de bine mai ales daca au penaj sanatos. Sunt insa mai sensibili la curenti reci, fapt pentru care trebuie sa existe o grija aparte pentru calitatea adapostului. Nu este vorba de a modifica ceva, ci mai degraba de a verifica sa nu existe loc prin care zapada sa ajunga in interior sau ploaia.

Hrana

Exista tendinta de ingrasare, mai ales pentru ca activitatea porumbeilor este redusa. O strategie este grija fata de ratia de hrana si in acest sens poate fi administrat orzul. Desi se stie ca acesta nu este neaparat pe gustul lor, orzul mentine greutatea in limitele normale, nici nu va fi mancat in exces.

Reproducere

Mai rar porumbeii scot pui in perioada rece din an, desi nu este neaparat imposibil. Aici depinde insa si de adapost, de spatiul disponibil. Data de imperechere si primii pui depinde de zona in care este crescatoria.

Daca este cate un pui la pereche, adapostul este bine izolat si mentine inauntru cateva grade mai mult decat afara, atunci e bine.

Oricum, in perioada de iarna majoritatea crescatorilor isi tin porumbeii inchisi. Ideal ar fi insa ca acestia sa nu fie private de zbor, dar exista daca nu teama de rapitoare, atunci teama de frig si zapada. Cateva minute de zbor pe zi ii ajuta pe porumbei sa se mentina in forma si sanatosi.

Sfaturi general valabile

  • Aveti grija la salmoneloza. Boala afecteaza mare parte din porumbei, majoritatea sunt purtatori.
  • Evitati antibioticele date fara un motiv medical justificat.
  • Porumbeii au nevoie de o baie o data pe saptamana. Unii crescatori aleg sa adauge otet sau sare pentru ca ajuta la deparazitare externa. Vezi aici Sarea contribuie si la un penaj sanatos, ajuta si in perioada de naparlire.
  • Pe timp de iarna hrana bogata in proteina poate insemna inclusiv floarea soarelui, dar si grit si minerale.
  • Tot acum ar cam fi timpul ideal pentru curele cu ceai. Daca aveti in gand sa incercati trebuie insa sa va documentati foarte bine despre efectele diverselor tipuri de ceai.

Va asteptam in cadrul paginii noastre I produsecolumbofile.ro pentru achizitii de produse necesare in aceasta perioada si nu numai.

Accesorii columbofileHrana porumbeiProduse columbofileProduse pentru porumbei