Hrana porumbeilor - ce si cat oferim pentru ca ratia sa fie una potrivita

Sanatatea unui porumbel depinde si de gena sa, de conditia fizica, dar mai ales de hrana primita. Ceea ce un porumbel mananca trebuie sa fie asemanator cu substantele din care este alcatuit organismul acestei pasari. Tineti cont ca hrana de calitate are influenta si asupra productiei de oua si asupra fertilitatii.

Ce tip de hrana oferim porumbeilor

Hrana porumbeilor inseamna un mix de fapt. Cerealele ar trebui sa fie in medie 60-70% din totalul de hrana. Vorbim despre:

  • 70% carbohidrati.
  • 8 pana la 12% proteine.
  • 2 pana la 8% lipide.
  • Minerale, vitamine - in medie pana la 4%.

Cerealele

Acestea sunt mare parte din hrana de baza a porumbeilor. Graul, oferit cu moderatie, porumbul, recomandat sa fie administrat cu bob mic si in cantitati reduse, ovazul - sunt printre favorite. Orzul este si el trecut in aceasta lista, fiind cel care ajuta organismul sa se refaca mai ales dupa efort mare, dupa concursuri spre exemplu. Totusi acesta nu este indicat pasarilor tinere.

Legumele

Acestea sunt benefice de asemenea, au un continut mare de proteine si putine grasimi. Sunt optiuni bune mazarea, mazarichea si lintea. Specialistii spun spre exemplu despre boabele de soia ca ar trebui evitate, intrucat duc la schiopaturi sau ologeala.

Oleaginoasele

In mod special in perioada de naparlire nu lipsesc oleaginoasele din hrana porumbeilor. Acestea ajuta penajul sa creasca si sa aiba acel luciu frumos, insa au si un usor efect laxativ. Sunt preferate semintele de floarea soarelui, cele de rapita sau de canepa.

Care este ratia de hrana

Prea multa nu face bine, prea putina nici atat. Deci care este ratia corecta de hrana? Conform specialistilor, porumbeii trebuie sa consume o cantitate egala cu 10% din greutatea lor. Deci de la caz la caz vorbim de nevoi diferite.

  • Vara hrana va fi adaptata la efortul depus, oferita cu maxima regularitate, de 3 ori pe zi.
  • In timpul iernii, cand nu au pui de crescut sau concursuri la activ, pot fi hraniti de 2 ori pe zi.
  • In perioada de reproducere este recomandat sa fie crescute portiile de proteine, lipide, sa existe 50% ratie de leguminoase si 40% porumb, restul oleaginoase.
  • In mod special in perioada de concursuri pot fi oferite portii generoase de porumb.

In cazul porumbeilor tineri, de pana la 8 saptamani, hrana va fi despre furaje. Dupa ce au parasit cuibul, acestia pot avea un compartiment separat cu hrana, de data aceasta compusa din porumb si 30% leguminoase.

La hrana zilnica se va asocial automat si apa. Necesarul unui porumbel este in medie de 30 ml de apa per zi.

Va asteptam in cadrul paginii noastre, www.produsecolumbofile.ro, pentru a descoperi produsele potrivite pentru ingrijirea porumbeilor.

Accesorii columbofileHrana porumbeiProduse columbofileProduse pentru porumbei