Puful de iarna la porumbeii voiajori

Puful de iarna cazut este naparlirea porumbeilor, o situatie cu care se confrunta toti crescatorii de porumbei. Nu de putine ori crescatorii mentioneaza cat de importanta este alimentatia si cata responsabilitate implica aceasta. Pentru ca hrana este un factor important in dezvoltarea porumbeilor si  in toate etapele lor. Implicit in perioada de refacere a penelor, dupa ce naparlesc.

Detaliem in randurile ce urmeaza cum poate fi grabit acest pas, de aruncare a pufului de iarna la porumbeii voiajori. Exista un protocol inainte de vaccinare. Dar, mai intai de toate, sa descoperim mai  multe despre naparlire.

# Cum se manifesta naparlirea

De cum scad temperaturile si incepe sezonul rece, porumbeii simt si ei aceste schimbari climatice. Pentru ei incepe perioada de schimbare a penelor, iar aceasta etapa poarta denumirea de naparlire. In mod natural si sanatos este ca aceasta etapa sa se incheie undeva la jumatatea lunii decembrie, cand cresc si penele din laterala cozii.

Din octombrie si pana in decembrie, crescatorii stiu ca trebuie sa separe perechile de pasari si sa le tina inchise pana in primavara. Este si perioada in care pasarile iau mai mult in greutate, dat fiind ca au activitati limitate. Greutatea este marita, dar si masa musculara, iar muschii se intaresc. Atentie la alimentare!

# Poate fi grabit procesul de naparlire?

In ultima etapa de naparlire, porumbeii voiajori si-au aruncat puful. Iar acest proces poate fi putin grabit, asigurand astfel crescatorul ca se incadreaza in aceasta perioada de sezon rece cu naparlirea.

In acelasi timp, trebuie sa pregatiti totul pentru noul sezon ce vine, daca este cazul chiar sa introduceti si o dieta, daca e cazul, tinand cont de nevoia de a dizolva grasimea din muschi, ficat, inima si artere. Iata si o schema de 3 zile: post negru! Urmariti insa daca pasarile sunt bine:

  1. Excrementele au consistenta.
  2. A doua zi excrementele sunt in cantitati mai  mici si cu adaos de toxine.
  3. Se vede ca porumbeii devin mai usor, au muschii mai moi si o mare cantitate de puf cade. 

In a patra zi porumbeii vor primi doar o jumatate din ratia de mancare, pentru ca in ziua a cincea sa primeasca portia completa. Iar aici vorbim despre mancare de tip seminte, ce nu contin grasimi, dar au multe minerale. In loc de apa poate fi oferit ceai hepatic. Acesta este util in a restabili functia ficatului.

In continuare poate fi oferita mancare depurativa, aceasta sa fie cu adaos de porumb si sorg.