Gritul - bun pentru porumbei?

Stim despre grit ca este parte din alimentatia porumbeilor. Si daca va ganditi ca ati putea sa il excludeti, ei bine, nu. Pasarile nu au dinti, nu isi mesteca hrana, ci doar ciugulesc. Stiati ca gritul ajuta pipota sa faca alimentele ingerate mai usor de digerat?

Crescatorii cu experienta pot face o diferenta intre porumbeii care consuma sau nu grit, iar asta se vede in excremente, de obicei sunt mai apoase, iar pasarile sunt subponderale si mai letargice fata de cele care consuma grit.

De ce sa oferiti grit porumbeilor?

 

  • Atentie la deficitul de vitamine

Un motiv bine intemeiat pentru care gritul sa fie administrat se refera la deficienta de vitamine si minerale. Si astfel de situatii le intalnim in cazul celor care au o dieta pe baza de seminte.

De fapt, ce contine acest grit incat este special? Vorbim de un amestec de scoici, carbuni de calcar, lut, caramida si minerale diverse. Amestecul de acest gen este gata preparat si regasit in magazinele de nisa. In anumite perioade gritul poate fi oferit la discretie: iarna, cand stau mai mult inchisi, perioade cand sunt in carantina. Gritul consumat va sustine sanatatea oaselor porumbeilor si sustine digestia.

  • Atentie la administrarea unor tratamente si consumul de grit

Stim ca este un amestec bun, insa trebuie consumat cu atentie, cu moderatie mai bine spus, in unele cazuri. Specialistii spun ca depinde si de perioada din an, daca sunt urmate anumite tratamente medicamentoase in acea perioada, conteaza de asemenea si varsta porumbeilor.

In cazul femelelor exista un consum ridicat de grit cu cateva zile inainte de a depune ouale. Si este firesc, caci au nevoie de mai mult calciu pentru formarea cojilor de oua. De asemenea, creste nevoia de grit in perioada de naparlire, dupa eclozarea puilor, pana cand acestia ajung la maturitatea de 14 zile.

In cazul acelor porumbei care urmeaza o serie de tratamente medicamentoase, gritul este oferit cu precautie. Spre exemplu, daca sunt administrate antibiotice, gritul nu ar trebui oferit in acea perioada. Calciul, magneziul si zincul pot interfera cu absorbtia medicamentului. Iar ca reactie urmatoare, observati ca un tratament nu este eficient, il schimbati si continuati cu altceva. Este de evitat desigur. 

Gritul este benefic, deci, din varii motive:

  • Regleaza deficientele porumbeilor.
  • Sustine sanatatea porumbeilor
  • Sustine imunitatea.
  • Ajuta in perioada de naparlire la accelerarea acestei etape.
  • Contribuie la o mai buna fertilitate a porumbeilor.
  • Regleaza digestia si tranzitul intestinal, este indicat mai ales in perioadele de diaree alimentara.