Sa cresteti noi generatii de pui cu potential nu este un lucru usor. Toate deciziile luate vor influenta sub o forma sau alta traseul unui porumbel, sansele sale de a deveni adult, sanatos. In primul rand, conteaza hulubaria si voliera unde ii veti creste. Cu cat au mai mult spatiu, cu atat mai bine pentru aceste pasari.
De asemenea, porumbeii voiajori trebuie crescuti cu atentie, feriti de boli, vaccinati si hraniti corespunzator. Pasarile afectate de boli diverse - dintre cele mai populare sunt infectarile cu paraziti sau bacterii precum infectia cu salmonella - nu vor putea efectua zboruri prea lungi.
Asadar, totul porneste de la etapa in care sunt pui. Crescuti corespunzatori, dorinta lor de zbor vine la momentul oportun. Caci daca parasesc adapostul la o luna spre exemplu, parcurg o distanta mica si incep sa se obisnuiasca cu zborul si pot fi astfel eliberati curand alaturi de pasarile adulte.
Cum crestem perechile de porumbei reproducatoare
Imperecherea are loc numai intre pasarile de varsta apropiata si intre exemplare sanatoase. Cu atat de multe optiuni la ora actuala, de incalzit adapostul, de asigurare a iluminatului, reproducerea nu va fi intarziata. Luna decembrie este una potrivita in acest sens.
Unii incep fara intarziere prin luna noiembrie sa aseze perechile selectate in adapost special amenajat pentru imperechere. Fiecare pereche trebuie sa aiba la dispozitie atat o celula de cuibarit, cat si un vas pentru cuib.
Cu ce ii hranim? Cu 14% din totalul de hrana proteine. Luminat cate 14 ore pe zi, de intensitate aproximativ 4w/m2. Stiati ca daca lumina este suficient de puternica aceasta poate stimula hipofiza? Aceasta are rol in s6timularea producerii de hormoni activi in reproducere.
Separati pasarile in functie de sex, pana cand se termina perioada lor de naparlire. Masculii sunt introdusi in celulele de cuibarit, de preferat sa fie aceleasi in cazul porumbeilor mai in varsta. Pentru unii mai rapida, pentru unii mai lenta, acomodarea vine treptat si imperecherea se desfasoara fara probleme. Dupa imperechere de obicei porumbeii se vor atinge reciproc cu ciocul.
Pot sa apara si conflictele intre pasari?
Sunt si cazuri, poate mai rare, cand partenerii nu se agreeaza. Intr-un astfel de caz perechea va fi mutata in adapost compartimentat. Sta in celula iluminata corespunzator si se incearca inca o data imperecherea.
Dupa 4-5 zile: pregatiti cuibul.
Dupa 18 zile: apar si puii. Ouale au nevoie de clocire, timp din care porumbeii masculi clocesc si ei 6 pana la 8 ore pe zi, in restul timpului femela fiind la datorie. Ouale au nevoie de caldura de pana la 38 de grade, insa caldura produsa de parinti la piept poate fi si de pana la 40 de grade.