expozitie de porumbei

In perioada noiembrie-decembrie columbofilii au destul de multa treaba. Acum este timpul potrivit pentru a participa la expozitii, cel de selectie riguroasa in lotul de pasari, asta pe langa ceea ce este necesar zi de zi pentru ingrijirea porumbeilor.  

Iata cum arata calendarul crescatorului de porumbei: 

  • Se incheie perioada de naparlire.

Nu se incheie insa perioada grijilor. Este de urmarit starea de sanatate a porumbeilor, chiar si post naparlire. Stiati ca tot acest proces de naparlire este strans legat de hormoni ce sunt secretati de glandele endocrine? In functie de starea de sanatate a pasarilor, hormonii pot reduce sau pot opri naparlirea.

Este important ca meniul de iarna sa nu fie inca introdus dintr-o data, ci treptat si nu inainte ca ultima regime primara sa fi crescut in totalitate in lungime atat cat ar trebui.

  • Participare la expozitii, fie locale sau regionale.

Asta inseamna inca putina dinamica pentru ca vine perioada aceea de iarna cand porumbeii vor sta destul de putin afara, de teama rapitorilor.

  • Curatare zilnica in crescatorie.

In perioada aceasta umiditatea tinde sa fie tot mai ridicata, motiv pentru care in crescatorie sunt sanse ca aerul sa fie si el tot mai umed. Un miros greu se simte, dar nu doar acesta este problematic, ci si faptul ca starea de sanatate a porumbeilor este strict influentata de curatenia din crescatorie.

Decembrie

Ultima luna din an, cand iarna se instaleaza columbofilii isi vor ocupa timpul cu activitati precum:

  • Participari la expozitii.

Concursurile de acest gen sunt o idee buna pentru a mentine in forma porumbeii. Multi crescatori au tendinta de a tine pasarile inchise toata iarna, oferindu-le si mancare in portii generoase. Tendinta de ingrasare este mai mare fata de alte perioade din an.

Asadar, participati la expozitii de porumbei daca sunt ocazii, fie cele nationale sau internationale.

  • Pregatiri pentru iarna.

Ca tot vorbeam despre acest subiect, preferati ca grauntele bogate in proteine sa fie in cantitate mai scazuta, in schimb sa cresteti cantitatea de orz si sa nu exagerati cu porumbul.

  • Examinari de specialitate pentru a depista eventuale boli.
Tot acum este si perioada in care veti efectua si examinari de specialitate pentru a depista eventuale boli. Sunt crescatori care si-au facut strategii cu reproducerea de iarna. Considera ca puii proveniti din astfel de generatii sunt o sansa in plus sa creeze generatii de campioni. Inainte de reproducere vor examina minutios starea de sanatate a pasarilor si vor face verificarile necesare pentru a izola pe cei suspecti sau deja bolnavi de diverse afectiuni comune in randul acestor pasari.