Ghidul bolilor la porumbei

Porumbeii nu sunt exceptati de boli si multe dintre acestea sunt fatale. Iar cand vine vorba de tratamente, lumea columbofililor se imparte in doua tabere. Predispozitia la anumite boli poate sa apara si sa se amplifice pe fondul unui meniu sarac in nutrienti, a unei alimentatii deficitare sau din cauza cuibului, neingrijit corespunzator.

Discutam astazi despre unele dintre cele mai frecvente dintre acestea:

Parazitoze intestinale

Porumbeii care ciugulesc insecte sunt mai predispusi la parazitoze. Pasarile afectate de parazitoze slabesc, au tot mai scazuta pofta de mancare, in schimb dorm mai mult. Alte semne pot fi: penele zburlite, diaree, uneori chiar cu viermi vizibili in materiile fecale.

Cum tratam: medicamentos si ulterior cu administrare de probiotic eventual. Vezi aici.

Hexamitiaza

Este boala ce apare la puii intarcati. Vorbim din nou de o boala intestinala. Ca semne ale acestei boli pot fi observate fecalele diareice si cu miros intepator. Porumbeii sunt deshidratati, nu mananca.

Cum tratam: medicamentos.

Coccidioza

Este una dintre cele mai raspandite boli. Toti porumbeii o au, dar in timp devin imuni. Afecteaza indeosebi pe cei tineri, iar ca simptome prezentate vorbim despre diaree pana la hemoragie chiar, penajul este zburlit si au o constanta nevoie sa se hidrateze.

Apare in medii murdare, unde exista mare umezeala, exista contact cu excrementele sau hranirea este la sol. Asadar preferati recipientele speciale in acest sens, pentru apa si mancare.

Pot fi afectati pana si puii nenascuti, motiv pentru care acestia mor in coaja oului, pentru ca nu reusesc sa o strapunga.

Cum tratam: cu medicamente, una din variante o veti gasi aici.

Tricomonoza

In popor este denumita malai. Asta pentru ca se manifesta prin aparitia de mucoasa buco-faringiana cu depuneri de culoare galbena. Exista se pare in mod natural in organismul porumbeilor o cantitate de tricomonade. Insa cand acestea cresc, imunitatea este afectata.

Simptomele pot fi greu de observat, subtile. Spre exemplu porumbeii inghit greu, au penele ciufulite, sunt apatice si insetate, dar nu prea consuma mancare. Nu au energie, slabesc, sforaie.

Boala poate fi fatala. Sunt 3 tipuri de forme si anume cea faringiana - o recunoasteti prin acea depunere galbena ce la un moment dat ingreuneaza respiratia. O alta forma este cea ombilicala, transmisa de la pasarile infectate sau de la cuib infectat. Mai severa este cea pe organe, afecteaza ficatul.

Cum tratam: un plan complex medicamentos si mai apoi cel de refacere ce include si acest produs.

Difterovariola

O boala virala ce poate sa reapara oricand pe fondul unei igiene precare. Simptomele includ noduli pe piele, pierdere in  greutate. Si aici vorbim despre 3 forme, una cutanata, difteroida si o forma mixta.

Cum tratam: prin igienizare si dezinfectare riguroasa si constanta, albastru de metilen si solutii pe baza de iod.