Primul ciclu de reproducere in cazul porumbeilor are loc in aceasta perioada, motiv pentru care ne-am gandit sa venim in sprijinul columbofililor cu un mini-ghid in acest sens.
Porumbeii dau semne
Gata sa se reproduca, porumbeii au un comportament diferit. Spre exemplu masculul este tot mai activ fata de o femela, isi umfla penele, face coada, danseaza si se invarte in fata acesteia. Uneori si femela ii raspunde cu aceeasi moneda sau cel putin arata interes al acestui joc de flirt.
Sezonul de imperechere incepe in martie si se incheie in septembrie.
Pregatiri
Prima preocupare ramane cea legata de sanatatea pasarilor. Asadar initiati un program de nutritie care tine cont de faptul ca pasarile trebuie sa fie parinti ai noii generatii de campioni. Desigur, nu vor fi uitate suplimentele alimentare pentru porumbei.
Inainte de imperechere, pasarile sunt separate. Chiar daca in principiu tot ei isi aleg partenerii, este bine de urmarit daca perechile de porumbei sunt potrivite. Un porumbel foarte activ imperecheat cu unul foarte timid nu este o combinatie favorabila.
De asemenea, important este de evitat imperecherea porumbeilor cu imunitate scazuta sau a celor foarte tineri. Columbofilii stiu si din experienta ca o femela prea tanara va fi incapabila sa aiba grija de oua si sa isi hraneasca puii. Se intampla de multe ori ca femelele tinere sa depuna oua nefertilizate. Totusi, cand sunt pasarile pregatite? Undeva in jurul varstei de un an sau doi.
Stiati ca…?
-
Porumbeii hraniti excesiv, din grija ca acestia sa fie bine pregatiti in aceasta noua etapa, sunt prea plini si de fapt nu tocmai sanatosi? Evitati excesele!
-
De preferat sa lasati pasarile sa isi aleaga singure partenerul. Asta inseamna, de fapt, imperechere naturala si cea care da mai multe sanse de reusita in depunerea unor oua din care rezulta pui de calitate. Imperecherea artificiala are riscul ca pe termen lung pasarile sa nu ramana un cuplu solid.
-
Daca aveti parte de cuplu matur, la varsta potrivita pentru a se imperechea, sunt sanse sa obtineti pana la sapte serii de pui pe sezon.
-
De evitat totusi imperecherea de vara, pentru ca puii eclozati in sezon cald nu au timp sa isi dezvolte penajul si ajung sa moara pana cand apare gerul iernii.
Asadar, orice columbofil stie, cresterea porumbeilor inseamna eforturi pe mai multe planuri si implica rabdare, cunostinte de asemenea. In final insa, veti fi rasplatiti cu pui de calitate.