Porumbeii sunt monogami si traiesc in perechi. Ajung la o maturitate sexuala intre 5 si 7 luni. Dezvoltati fizic complet se intampla undeva in jurul varstei de 8 luni cand incep si perioada de reproducere. Este in grija crescatorului sa urmareasca fiecare etapa si sa obtina astfel caracteristici maxime pentru o rasa.
Concret, perechile de porumbei se vor inchide in boxe pentru imperechere sau de ce nu chiar in cuibar.
Cand incep porumbeii sa oua?
Femela depune oua in cuib in perioada de imperechere, oua albe si lucioase. Primul il depune nu mai tarziu de 10-12 zile, iar al doilea la maximum 44 de ore distanta. Stiati ca greutatea unui singur ou este de 22-28 de grame?
In cat timp se clocesc ouale?
Clocirea incepe efectiv dupa ce si al doilea ou este depus. Ambii parteneri clocesc, pe rand. Stiati ca masculul face asta in intervalul orar 9-18? In restul perioadei isi lasa femela. In termen de 4 zile dupa clocire se poate verifica daca oul este fecundat sau nu.
Pe masura ce timpul trece si oul este in continuare clocit, culoarea acestuia este tot mai inchisa la culoare. Dupa 18 zile apar si puii si au pana la cel mult 22 de grame, in functie si de rasa.
Cum sunt hraniti puii?
Dupa primele 15 zile de clocit, in gura parintilor porumbei apare o secretie alba, lapte de porumbei. Aceasta este reglata pe baza hormonala. Este hrana de porumbei cu care acestia isi vor hrani puii in cel mult primele 5 zile. Ulterior, pe langa lapte, acestia isi hranesc puii si cu seminte inmuiate in gusa.
La aproximativ 14 zile dupa, aceasta secretie se opreste si deci hrana va continua doar pe baza de seminte.
La cate zile se separa puii de porumbei?
In prima saptamana din viata puii stau acoperiti de mama. Asta pana cand sunt imbracati de pene. Pe masura ce se pregatesc de o noua etapa de clocire, parintii isi vor lasa tot mai mult puii singuri.
Undeva in jurul varstei de 28-30 de zile puii sunt deja gata sa paraseasca cuibul si sa zboare.
Incheiem prin a va spune ca porumbitele depun cate doua serii de oua. Nu este insa exclus sa va doriti si un al treilea set sau chiar mai mult, mai ales daca vorbim despre o pasare reproducatoare de calitate. Ingrijite bine, acestea pot avea si astfel de performante.