Porumbeii tineri au multe de invatat. Pana la partea cu zborul inapoi spre casa, acestia invata sa bea apa din rigole. Urmeaza apoi si alte experiente, despre care detaliem in randurile ce urmeaza.
Zborul in jurul casei
Porumbeii tineri sunt pusi in cosurile de transport, iar timp de o ora vor sta intr-o zona intunecata. Porumbeii sunt adapati inauntru si raman inchisi pana a doua zi dimineata. Dusi la o distanta aproximativa de 3 km de adapost, acestia vor fi eliberati pentru a avea parte de primul lor zbor de antrenament.
Aceasta asa zisa procedura poate fi repetata de cate ori considera crescatorul ca este necesar, in functie de ce isi propune sa obtina.
Punctele cardinale
In acest tip de antrenament vorbim despre eliberarea pasarilor din cele 4 puncte cardinale. Astfel, se presupune ca porumbeii vor dobadi o mai mare capacitate de orientare in spatiu.
Alti crescatori prefera in schimb antrenamentul pe o singura directie, 5-10 lansari de la distante de 10 pana la 20 de km. In acest caz vorbim despre conditionare pe o directie de zbor. Insa mai ales puii vor invata la un moment sa isi gaseasca drumul mai scurt si mai rapid catre casa.
Antrenament pe distante mai mari
Este o alta metoda si de data aceasta este mai degraba testata rapiditatea. Aceasta metoda de antrenare ajunge sa ii invete pe porumbeii tineri cum sa ajunga spre casa cu ochii inchisi daca se poate spune astfel. Totusi exista si un aspect negativ, daca se insista pe aceasta metoda si anume tine de inhibarea naparlirii. Ca efecte pozitive cunoscute sunt imbunatatirea conditiei fizice si capacitatea de localizare a drumului spre casa.
Cu frecventa de 2 pana la 3 ori pe saptamana pot fi incercate antrenamentele de 100 km. Sunt antrenamente mai grele ce presupun un efort fizic deosebit si recuperarea este grea.
Detalii de avut in vedere
In functie de antrenamentele pe care porumbeii le au si de frecventa acestora trebuie tinut cont de faptul ca si hrana trebuie sa fie adaptata, cantitativ, dar si nutritiv.
Indiferent care este metoda pentru care aplicati, pasarile trebuie tinute in cos. Nu permiteti celor nesanatosi sa se antreneze, ci separati de restul de grupului observati cum se manifesta si luati atitudine cu privire la administrarea produselor necesare.
Intre antrenamente, ca si in cazul uman, este nevoie de refacere, deci tineti cont de condita fizica a pasarilor atunci cand decideti ziua de antrenament. Suplimentele pot sa ajute.
Un alt sfat este ca aceste antrenamente sa fie realizate in grup cu alte pasari, de la alte crescatorii. Astfel, vor fi ajutati sa se rupa de grup.