Ce tratament pentru E-Coli la porumbei este eficient?

De unele boli ii scapi, dar daca situatia se complica, poti pierde efective de pasari. In ultimii ani s-a descoperit o asociere nefericita de bacterii, de E-Coli si virusul Adeno. Porumbeii pot fi purtatori, insa vor manifesta simptome doar cand imunitatea ii este afectata. Ceea ce este periculos se refera la faptul ca in aceste combinatii virusul E-Coli este mai agresiv.

Despre E-Coli la porumbei

Bacteria numita E-Coli la porumbei este destul de frecventa, apare in 97% din cazuri. Afecteaza intestinele porumbeilor. Totusi prezenta acesteia este normala in anumite limite. Problema este insa atunci cand se combina si cu alte virusuri. Daca exista un astfel de fond, atunci se multiplica foarte repede, astfel incat toxinele vor ajunge sa afecteze tot intestinul si, mai rau, sa ajunga in sange. In acest stadiu vorbim deja de imposibilitatea de a mai combate situatia in vreun fel, astfel incat la orice tratament E-Coli porumbei v-ati gandi, sunt slabe sanse sa isi mai faca efectul.

Evident, de baza ramane preventia. Asadar iata ce simptome dau de banuit ca ar fi vorba de E-Coli si ca sunt masuri de luat:  

  • Apatie, stare lipsita de energie.
  • Lipsa poftei de mancare.
  • Porumbeii sunt slabiti.
  • Sunt cazuri in care si sistemul respirator este afectat, in mod special bronhiolele.

Atentie la ce oferiti drept tratament in acest caz, sunt frecvente cazurile celor care administreaza anumite produse, insa sunt ulterior si efecte secundare asupra cresterii osoase. Altii apeleaza la, cred ei, tratamentul optim, antibiotice administrate cat mai rapid. Atentie insa la excese si aici, pentru ca vor ataca si bacteriile bune din tractul intestinal al porumbeilor. Am abordat si cu alte ocazii, aici pe blog, despre administrarea antibioticelor. Cu siguranta stiti ca aveti nevoie si de administrare concomitenta cu probioticele chiar si dupa terminarea tratamentului specific cu antibiotic.

Ce puteti face de asemenea este sa va asigurati ca porumbeii traiesc in mediu curat, igienizat constant. Igienizati spatiile de dormit, volierele.

Combinatia fatala, Adeno- Coli la porumbei

In ultimii ani, asa cum am mentionat anterior, a fost remarcata o combinatie fatala intre cele doua, Adeno si E-Coli. In acest caz similar cu cel anterior, vorbim despre simptome precum:

  • Apatie
  • Sete exagerata.
  • Lipsa poftei de mancare.
  • Diaree apoasa si voma.

Primul efect este deshidratarea severa, pentru ca mai apoi la maxim doua zile distanta sa moara pe capete porumbeii afectati. Rata de mortalitate in acest caz este de aproape 80%. In sine, infectia cu Adenovirus poate fi combatuta, la fel ca si cea cu E-Coli, insa separat.

Ce trebuie sa stiti este ca nu exista inca disponibil un vaccin specific pentru acest caz. Raman valabile doar masurile general valabile si anume sa fie evitat stresul, sa fie o igiena riguroasa in voliere, iar hrana administrata sa fie una de calitate.

O populatie sanatoasa de bacterii acidolactice va preveni proliferarea puternica in organism a bacteriilor patogene si va stimula rezistenta naturala a porumbeilor. Astfel, rezulta o digerare mai buna si o absorbtie mai eficienta a proteinelor, aminoacizilor, mineralelor si a fosfatului din mancare. Se stimuleaza producerea de enzime, care ajuta la digerarea eficienta a hranei.