Bolile despre care nu se prea vorbeste - tumorile porumbeilor

Bolile tumorale ale porumbeilor nu sunt neaparat pe lista de subiecte de interes ale crescatorilor. In mare parte acestia au in vedere lista cu unele dintre cele mai frecvente boli. In tratatele de specialitate columbofila exista insa si aceasta categorie de boli. Desi mai rare, exista si ele!

Ati auzit de papilom cu sange?  

Poate ca il vei intalni si cu denumirea de papilom hemoragic. Boala este una de clasa infectioasa si desigur contagioasa. Este virala si se pare ca nu este atat frecventa in randul porumbeilor.

Cum se manifesta: apare o formatiune tumorala in orice parte a corpului. Tumoarea creste destul de mult chiar si pana atinge marimea unei nuci, sa spunem va fi de aproximativ 1,5 cm. Vizibil cu ochiul liber este rosu spre negru, iar cand o palpati se simte moale si cu un continut sangvinolent. Pe suprafata sa este posibil sa se observe si mici crapaturi din care se scurge lichid. Daca are loc un accident si se sparge tumoarea, aceasta poate fi chiar fatala.

Culmea este ca exemplarele afectate raman vioaie, cu o stare generala buna. Pronosticul este favorabil.

Cum se trateaza: in unele cazuri este posibil sa se remita de la sine. Daca totusi tumoarea este intr-o zona a corpului ce deranjeaza porumbelul se intervine pentru inlaturare. Varianta optima este de ligaturare. In decurs de aproximativ 10 zile papilomul se va usca si va cadea. Poate fi aplicat unguent cu antibiotic.

Nu orice nodul trece de la sine!

Uneori crescatorii observa un nodul doar la palpare in perioada de vaccinare, primavara. Nu isi dau seama altfel ca exista o formatiune tumorala, mai ales ca porumbeii sunt si rezistenti la durere si nu dau semne neaparat ca sunt afectati de vreo boala.  

Nu orice situatie va fi corectata de la sine. Noduri pot sa apara si ca urmare a unei leziuni suprainfectate sau inchistata de la trichomonoza ori o complicatie de la turbeculoza aviara. Alte explicatii posibile pot fi infectarea cu TBC.

Unele boli nu sunt transmisibile

Inflamarea gusei ce nu are cauza infectioasa nu este o situatie care sa va starneasca teama. Efectivele de pasari nu vor fi afectate. Din lista de boli netransmisibile intre porumbei se numara de asemenea fracturile. De aceea, inainte de toate trebuia sa excludeti un posibil accident ce ar fi putut duce la inflamarea unei zone si la aparitia unui nodul.