Ce n-am stiut pana acum despre porumbei

 Chiar daca activati in aceasta lume a columbofililor, chiar daca cresteti si ingrijiti porumbei, inca mai sunt lucruri pe care inca nu le stiti despre aceste pasari. Din seria de curiozitati ce va fac sa spuneti: n-am stiut asta pana acum, iata cateva detalii interesante.

 Greutatea unui porumbel voiajor este de 400 de grame in medie. Nu cantareste mult si ca in cazul uman, ce e prea mult strica, deci porumbeii sanatosi nu inseamna ca sunt cei grasi, pufosi.

➸ Apa este sursa a vietii si pentru ei. Un porumbel bea in medie 45 de ml de apa pe zi. Minim 20, maxim 60 ml, cu variatii in functie de starea acestuia.

➸ Daca despre masculi, ca si la alte specii, stim ca un porumbel are doua testicule, la femele mare e surpriza sa existe un singur ovar. 

➸ Cat mananca? 40 de grame de graunte, deci nu este o limita, ci portia zilnica poate varia intre minim 20 si maxim 100 de grame. 

➸ Nu smulgeti penele, decat daca chiar doriti sa ii torturati. Doare mai tare asta decat daca ar suferi o incizie pe piele. 

➸ Temperatura normala a unui porumbel este de 41.8 grade. 

➸ Volumul de sange este de 32 ml. 

➸ Pulsul normal al unui porumbel este de 140-400 batai pe minut. 

➸ Nu degeaba porumbeii au fost alesi drept mesageri. Chiar si daca si-ar pierde un ochi, ar sti sa ajunga inapoi acasa. In plus, pleoapele lor secreta un mucus ce hidrateaza ochii si le permit sa zboare si in zile si perioade uscate sau foarte calduroase, fara ca ochii sa se usuce. 

➸ Au iris stralucitor. Asta se datoreaza unei pete de grasime ce reflecta lumina. Daca este intr-o perioada de boala, aceasta pata de grasime va fi absorbita de organism. Nu degeaba se spune ca dupa ochi pot fi cititi cei bolnavi, intrucat culoarea irisului devine estompata. 

➸  Plamanii porumbeilor voiajori sunt conectati cu anumite cavitati numite oase pneumatice. In cazul unui accident, daca un os s-ar rupe si ar perfora pielea, porumbelul ar putea respira daca ciocul si narile sunt astupate.  

➸ Poate muri prin sufocare daca nu isi poate misca coastele. Nu va rezista mai mult de 1 minut. 

➸ Au capacitatea de a-si regla claritatea vederii si de aceea pot naviga pe distante mari.

Asa e ca sunt lucruri pe care nu le stiti?