Am discutat in repetate randuri despre diversele boli ale porumbeilor. Sunt insa posibile si infectarile cu viermi intestinali? Sa vedem si care sunt remediile in acest caz.
Desigur ca exista si acest risc si, din pacate, pentru multi din crescatori situatia este alarmanta mult prea tarziu pana cand sa mai instituie vreun tratament viermi porumbei, preventiv sau curativ. Riscul este de asemenea de a avea stari mascate, ceea ce face ca porumbeii sa nu dea prea mult de banuit ca se confrunta cu aceasta situatie.
Primele semne si suspiciuni ca porumbeii au viermi intestinali
Sunt depistate simptome precum somnolenta, lipsa poftei de mancare sau chiar slabirea brusca, intr-o perioada prea scurta de timp. Iata la ce sa fiti atenti de asemenea:
- Sunt sub greutatea normala.
- Sunt apatici.
- Au penajul zburlit.
- Sunt nervosi.
Concomitent acestei situatii pot exista si viermi in organe, caz in care daca este instituit cat de curand un tratament eficient pentru viermii intestinati si se va realiza corect deparazitarea vor fi eliminati din organism si ceilalti viermi. Infectarea se realizeaza rapid, de la adultii purtatori catre pui si curand la toati cei din crescatorie. Porumbeii se pot imbolnavi prin apa contaminata. De precizat insa ca marele risc este de obicei la efectivele de porumbei tineri.
Ce ce se intampla, acum ce ramane de facut?
Un diagnostic corect vine doar ca urmare a unui examen microscopic. Ceea ce putini din crescatori fac. Prefera in schimb sa adopte un comportament preventiv, ceea ce nu este rau deloc. In acest sens, este recomandat ca la un interval de maxim 3 luni sa fie oferite medicamentele precise, diluate in apa. Conteaza de asemenea ce si cat mananca, dieta, viata sanatoasa, ritmul echilibrat al fiecarei zile.
Acum sa vorbim despre tratament. In acest caz, tratamentul optim vine de la medicul veterinar. Pot fi recomandate diverse produse, cu efect similar. Important este ca, dupa tratamentul efectuat sa fie instituit si cel de remineralizare. Cateva zile de cura de multivitamine. In plus, este important ca administrarea unui tratament pentru porumbei sa fie completat si cu alte conduite ajutatoare. Spre exemplu, intr-o astfel de perioada hrana ar trebui sa fie una portionata foarte bine. Tineti cont ca unii porumbei pot avea efecte adverse, astfel ca dupa administrarea unor medicamente ar putea avea stari de voma.
Un astfel de tratament poate fi repetat, in functie de gravitatea situatiei. Este recomandat ca acest lucru sa se repete dupa un interval de 21 de zile. Important este de asemenea ca spatiile sa fie bine dezinfectate si nu doar acestea, ci si toate recipientele de apa si de hrana.
Desigur, unii ar spune ca este vorba de neglijenta, ca depinde si ce hrana pe care o consuma porumbeii, dar in fond, in unele situatii este vorba despre ce consuma si ce in mediu sunt ingrijiti. Sa nu uitam ca unele dintre cele mai comune situatii de infestare a porumbeilor cu viermi este prin contaminare, de la cei bolnavi la cei sanatosi.