Parazitii externi la porumbei

Parazitii externi la porumbei poate ca nu sunt o problema majora, nu pun viata in pericol, insa nu putem ignora aceasta situatie. Vorbim despre organisme care traiesc pe corpul porumbeilor si se hranesc cu sangele acestora sau cu tesuturi. Vor cauza nu doar disconfort, ci si probleme de sanatate. De precizat ca astfel de paraziti pot sa apara in orice tip de climat.

Cu ce tipuri de paraziti externi va puteti intalni in activitatea de columbofilie?

# Capuse

Pot fi vizibile, pentru ca cele negre spre exemplu apar ca punctele negre mici pe pene. Printre semnele care indica astfel de probleme se numara nelinistea porumbeilor, faptul ca sunt mai agitati, ai dermatite. De asemenea, pot fi observate stari de oboseala, anemie sau tulburari nervoase.

Exista de asemenea capuse rosii care tau in crapaturile adapostului si noapte ies. Solutia? Curatarea optima a adapostului si solutii de preventie.

# Acarieni

Pe piele si pe pene pot sa apara acarienii. Unii ii numesc paduchi de pana. Efectele se vad, pierderea penelor este unul dintre ele, iar locul plagii va fi afectat. Atentie insa, de acestia nu scapati atat de usor, locul ramas fara pene si fara foliculi ramane in continuare cu paraziti. Deci porumbeii sunt contagiosi, trebuie separati.

Considerati mai putin nocivi, astfel de paraziti externi la porumbei pot dauna destul de mult. Ranile provocate la nivelul aripilor vor pune in dificultate zborul, vor ingreuna intoarcerea porumbeilor la intoarcerea acestora de la concursuri.

# Acarieni ai cailor respiratorii

In acest caz vorbim despre tulburari respiratorii, despre stare de oboseala cronica. Acestia slabesc, ajungand la deces. Tratamentele sunt de obicei de lunga durata, spre exemplu 3 saptamani. Un diagnostic mai clar il primesc de obicei post mortem, la efectuarea detaliata la microscop.

# Paduchi

Oricat de banal ar suna, acestia la randul lor pot provoca probleme. Porumbeii sunt instabili, se scarpina exagerat, au prurit si slabesc, sunt apatici si cu productivitate redusa. Unii ciugulesc continuu, poate chiar parasesc cuibul. Pot fi observate oua de paduchi pe penele lor.

# Puricii sau plosnitele

Puricii vor fi responsabili cu starile de neliniste, cu instabilitatea si pruritul. Desi se intalnesc mai rar la porumbei, apar mai frecvent in mediul lor, in adapost.

Cat despre plosnite, acestea sunt adesea motivul pentru care unii au anemie sau prurit violent. Pot paraliza sau cel putin raman cu sechele. Este recomandat ca adapostul sa fie analizat si in mod special porumebii care sunt mai agitati, se scarpina mult si des.

Lista cu parazitii externi ai porumbeilor nu se opreste aici. Pot fi de asemenea amintite si musculitele, insecte hematofage (cum ar fi tantarii spre exemplu).

Indiferent despre ce tip de paraziti vorbim, trebuie sa luati actiune. In aparenta este ceva minor, insa in realitate afecteaza performantele porumbeilor. Asa veti ajunge sa aveti porumbei tot mai slabi si la propriu si la figurat. Subliniem desigur si importanta mediului in care acestia isi petrec timpul, adapostul. Curatarea zone, dezinfectarea acesteia sunt comportamente preventive si o conduita pe care orice crescator ar trebui sa o aiba.