Hranirea puilor de porumbei voiajori - ce trebuie sa stiti

Cand spunem pui avem tendinta de a ne gandi automat la ceva fragil, delicat. Ei bine si in cazul puilor de porumbei voiajori situatia este similara. Descoperiti in randurile ce urmeaza cum sa ii hraniti.

Curiozitati

Porumbeii voiajori au fost folositi de militari implicit in perioada Primului Razboi Mondial. Erau evident folositi pe post de mesageri.

Performantele porumbeilor voiajori sunt insa rezultatul antrenamentelor si a eforturilor constante pe care un crescator le depune. Inca de cand sunt pui pot fi invatati cu un anumit program, antrenarea acestora incepe din perioada in care sunt intarcati. Asta inseamna ca vor fi liberi din moment ce implinesc 21 sau maxim 28 de zile de viata.

In primele zile

Orice pui de porumbel voiajor va fi reticent sa manance singur in primele zile dupa ce este separat de parinti. Motiv pentru care columbofilii cu experienta recomanda separarea puilor seara, dupa ce au mancat, astfel incat dimineata sa nu fie infometati.

Prima lectie, sa manance si sa se hidrateze, iar toate acestea sa le faca cu maxima independenta. Pentru asta, puteti obisnui puii sa bea singuri apa din prima seara. Vor fi intarcati prin inmuierea ciocului in apa. Nu ridicati puiul de la podea pentru asta. Il tineti cu mana de corp si aripi si il impingeti cu capul in vasul cu apa. Unii se obisnuiesc imediat, sunt insa si situatii cand trebuie sa repetati exercitiul si a doua zi.

In a doua zi de la separarea de parinti puii de porumbei vor invata si sa se hraneasca singuri. Daca au vasul la vedere vor merge singuri catre mancare, iar ceilalti vor urma exemplul.

Un alt truc pe care columbofilii il impartasesc este despre chematul porumbeilor la mancare. Poate ajuta fluieratul sau un sunet anume cu care puii sa asocieze momentul de hrana. In cateva zile dupa ce veti repeta acest lucru, va intra in obisnuinta puilor sa reactioneze cand sunt chemati la hrana.

Trucuri

Nu oferiti puilor mai multa hrana in incercarea de a compensa cu momentul acesta de separare de parinti. Hrana trebuie sa le fie suficienta pana la urmatoarea masa. Pentru a monitoriza consumul de hrana pentru inceput puneti doar o mana de mancare si urmariti cat se consuma. Daca se termina si mai adaugati aceeasi cantitate veti verifica astfel daca au mancat atat cat este suficient.

Cum sa va dati seama cata hrana este de ajuns? Puii se opresc din mancat si se hidrateaza la final.

Atentie si la calitatea ratiei de mancare pentru puii de porumbei. Scopul este nu de a-i ingrasa, ci de a-i creste incat sa aiba o greutate optima rasei lor si sa fie urmatoarea generatie de exemplari cu care columbofilul se mandreste.

Ingrijirea puilor de porumbei voiajori este o munca constanta si ceva mai complexa fata de ce presupune ingrijirea pasarilor adulte. Insa cu putina rabdare si efort sustinut, acestia se vor dezvolta armonios, cu toate sansele sa devina campioni, sa aiba un penaj superb si la randul lor sa se reproduca, avand pui sanatosi.

Va asteptam si in pagina noastra, www.produsecolumbofile.ro, pentru a va face achizitiile necesare.