Cat de mult conteaza designul adapostului de porumbei

De obicei columbofilii vad la cineva apropiat cum sta treaba cu ingrijirea acestor pasari agile si devin pasionati. Uneori este chiar o pasiune si mostenire de  familie. Indiferent cum ajung sa fie crescatori, trebuie sa stie ca un aspect crucial este legat de adapostul acestor pasari. Asadar in randurile ce urmeaza va detaliem despre designul adapostului de porumbei si de ce acesta conteaza atat de mult.

In principiu, porumbeii sunt rezistenti si se adapteaza destul de usor la orice conditie de climat. Depinde insa si de cum sunt crescuti, de obiceiurile pe care i le formeaza crescatorii si de asemenea de obiectivele pe care si le propun.

Sa vorbim despre un factor cheie in cresterea porumbeilor - adapostul

Pe langa hrana porumbei, adapostul este un factor cheie in ceea ce priveste cresterea corecta a efectivelor de porumbei. Printre altele, conteaza si arhitectura acestora. Acestea trebuie sa fie:

  • Ferite de umezeala in exces.
  • Ventilate corespunzator.

Ca o regula general valabila, adapostul porumbeilor ar trebui sa fie de 0,3 metri cubi de aer. Crescatorii de obicei opteaza ca o zona sa fie compartiment pentru crescatorie, o alta pentru efectivele tinere si ultima pentru porumbeii maturi. De asemenea, ar fi bine sa aiba tavan inalt, sa implice un oarece confort al crescatorului cand curata zona. Pentru o buna ventilatie ar fi bine sa dispuna de picioare de sustinere sau orice forma de inaltare, pentru a nu fi in contact cu solul.

Tineti cont de:

  • Acoperis inclinat, pentru a permite apei sa se scurga, nu sa stagneze.
  • Placa de aterizare generoasa.
  • Trapa de acces acopera in zona centrala unde exista placa de aterizare.

Perioada de imperechere

In privinta designului adapostului de porumbei trebuie spus ca atunci cand este si timpul de imperechere o pereche formata ar trebui sa aiba propriul cuib. Sunt locuri provizorii, de aceea nu este neaparat ca fiecare adapost de acest tip sa fie prea elaborat. Construiti cuibare de 45 x 30 cm si va fi suficient, daca sunt respectate reguli de baza de igiena. Pentru pui va fi necesar sa creati loc mai calduros.

Ce as fi dorit sa stiu mai devreme

In aparenta ce poate fi gresit la un adapost de porumbei? Si totusi pot fi situatii si situatii. Spre exemplu, curentii de aer ce se formeaza la un adapost cu fisuri nu fac bine porumbeilor. Au penaj, rezista la frig, insa curentii de aer reci le sunt daunatori. Iata de ce ventilatia este extrem de importanta. Vor suferi de asemenea din cauza excesului de praf. Astfel de situatii pot fi create si de suprapopulatia din adapost.

Curatenia o data pe saptamana ramane una din cele mai importante aspecte. Verificati mereu inainte de sezonul rece sa nu existe fisuri sau posibile cauze pentru care se pot crea curenti de aer sau sa excludeti riscul sa patrunda zapada in interior. Adapostul ideal este cel care permite luminii naturale sa patrunda in interior, este loc uscat, curat.

Va asteptam in pagina noastra www.produsssecolumbofile.ro sa va alegeti produsele specifice necesare pentru cresterea efectivelor de porumbei.